23 Mart 2016 Çarşamba

İki Teknoloji Zirvesinin Ardından

Geçen hafta ve bu hafta Turkcell ve Vodafone Teknoloji Zirvelerine katıldım. Sektördeki değişim ve dönüşümleri görmek her zaman heyecan vericidir benim için. Hele iş hayatının 14 yılı Telekom sektöründe geçiren biri için bu heyecanı yaşamak artık bağımlılığa dönüşmüş durumda.
Ana tema, Big Data olmakla birlikte, asıl altında yatan gerçek, Sanayi Devriminin ardından Teknoloji Devriminin gerçekleşiyor olması!.
Turkcell Zirvesi, adeta bayi toplantısı formatında ve tadında hazırlanmış oldukça dağınık bir düzende, ama "varlığa darlık olmaz" deyimini yalanlamayacak şekilde görselleri ve yemesi içmesi gayet bol organize edilmişti. Sektöre vizyon katacak konuşmacılar ise  "Teknoloji Zirvesi" için etkileyici değildi ne yazık ki. Günün sonunda ayrılırken " bayağı hızlı bağlanacağız internete" ve "Turkcell iyi çalışmışlar  aferin" diye düşünerek evlerimize gittik.
Vodafone Zirvesi ise içerik olarak daha gerçek bir "Teknoloji Zirvesi" idi. Geleceğe ve teknolojiye dair hayatımızın içerisine yakın zamanda girecek yenilik ve değişiklikleri anlatan konuşmacıların sunumları etkileyici ve vizyon açıcı idi. Bu zirvenin sonunda ki hislerimiz ise " biz bu Teknoloji devrimini maalesef ıskaladık, uzaktan takip etmekten başka bir şey yapamadığımızın özetini gördük, gözümüzün içine baka baka, Teknoloji Devriminin bir iletişim devrimi olduğunu, iletişimin karşılıklı ve çoklu olması gerektiğini, şeffaf olması gerektiğini, demokratik olması gerektiğini ve ancak bu türlü bir açık, kesintisiz iletişim zihniyetinin üzerine Teknoloji Devrimini kurgulamanın mümkün olabileceğini gördük.
Çocukları yeni dünya düzenine nasıl hazırladıklarını, değişimin sadece teknolojik alanda değil, ilişkilerde, iletişim modellerinde dolayısıyla iş yapış biçimlerinde, devlet yönetiminde, şirket yönetiminde, süreçlerin yapılarında, şirket yapılarında ve hatta fiziksel çevremizde olacağını gördük.
Ve iki zirvenin sonunda bizim bu treni çoktan kaçırdığımız çok net gözüküyor. Sanayi Devrimini kaçıran ülkelerin başına neler geldiğini tarihte gördük. Bakalım Teknoloji Devrimini kaçıran ülkelerin başına neler gelecek..
16 Mart 2016, İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder