1 Mart 2016 Salı

Yeni Ekonominin İnsan Kaynakları Boyutu

Hızlı teknolojik değişimler 1990 lı yılların başından itibaren iş hayatımıza «Yeni Ekonomi» kavramını kattı.

Yeni ekonomi, teknolojik değişimin getirmiş olduğu ortamlar üzerinde geleneksel iş yapış modellerini bir kenara bırakıp, daha önce hiç denenmemiş ve yapılmamış modeller ile iş yapma fırsatları yarattı.

Yeni ekonomi şirketleri, ortak bir teknoloji kültürü altında işini en iyi yapana odaklandılar. Kurum kültürüne uygunluk karinesi arka sıralara itildi. Uzmanlıklar, deneyimler, beceriler, eğitim ve iş bilgisi ön plana çıktı. Bu yeni düzende, İnsan Kaynakları bölümleri faaliyetlerini de buna göre değiştirdi ve düzenledi. Benzer insanların, benzer kültürler çevresinde toplanması, İnsan kaynaklarının buna göre eleman arayışında bulunması kavramları da eskimiş oldu.

Yeni ekonomi şirketlerinde çalışanlar aslında yaptıkları işi dünyanın her yerinde, aynı bilgi ve beceri ile yapabilecek donanımda oldukları için nerede çalıştıklarının önemi kalmadı.

Kolay yer değiştirebilen, bir, iki üç yabancı dil bilen, yaptıkları işi dünyanın her yerinde aynen yapabilen bu iş insanları, buna göre ücret, sosyal haklar ve çalışma düzenini de talep eder duruma geldiler. Yeni ekonomi şirketlerindeki İnsan Kaynakları departmanları bulundukları piyasada her zaman öncü olacak uygulamalara imza atmak durumunda kaldılar. Adil ücret sistemleri, değişime ve gelişime odaklı organizasyonlar, hızlı büyüme ortamında iş sonuçlarına hızlı ulaşabilen çalışanlar, bu değişime ayak uydurabilecek şekilde çalışanları eğitecek kurumsal akademiler oluşturdular. Kurum içi iletişim stratejileri ve araçları ile interaktiviteyi arttırdılar.

İşletmede iş yapış şekilleri de, işleri yapanlar da farklılaştı ve böylece farklılıkların yönetimi kavramı gündeme geldi.

1990’dan günümüze kadar yaşanan bu hızlı değişim şimdiden sonra kendisini biraz daha geliştirerek ve dönüştürerek devam ediyor. Gelişme kaçınılmaz ancak dönüşme konusuna artık biraz daha yakından bakmalıyız.

Kaynak; Handan Gümüştekin Yargan, İK Yönetimine Hazırlık, Eğitim Programı, İstanbul 2015.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder